Malen en Persen

Om van appels sap te maken is het nodig om het fruit eerst goed na te kijken en zo rotte en beschimmelde appels er tussen uit te halen. Vervolgens moet het fruit goed gewassen te worden. zo kunnen verontreiningen als grond- en mestdeeltjes en gras of blaadjes verwijderd worden. Om het fruit goed te kunnen persen is het nodig om de appels te verkleinen (b.v hakselen of malen) in kleine deeltjes, de zogernaamde persmassa. Als je het even laat staan zie je dat er al sap gaat lekken. Vervolgens kan de fruitmassa worden uitgeperst. Er zijn meerdere mogelijkheden om sap te persen. Je kunt het laten persen of je perst het zelf.

Uiteraard kun je ook al geperst sap kopen, maar daarvan weet je niet van welk fruit dit afkomstig is en vaak is dit ook al gepasteuriseerd om het te kunnen bewaren. Zie bij Behandelen wat voor gevolgen dit heeft voor de vergisting.

Gebruik maken van persmogelijkheden elders

(Mobiele) Professionele sappersen:

Minimum hoeveelheid: 75 kg. Dit levert afhankelijk van rijpheid en rassen ongeveer 50 tot 60 liter sap op. De appels worden gecontroleerd,  gewassen en vervolgens gemalen tot pulp. Dit pulp wordt geperst. Het sap wordt afgevuld in vaten die men zelf meeneemt. Het sap kan ook gepasteuriseerd worden als men dat wenst.

Er worden in het oogstseizoen regelmatig persdagen op verschillende locaties georganiseerd. Houd daarvoor bovenstaande websites in de gaten.

meer

Maal- en persapparatuur lenen of zelf aanschaffen

Bij bedrijven in Nederland en elders, die materialen leveren voor wijn maken en bier brouwen, zijn fruitmolens en fruitpersen te koop. Afhankelijk van de hoeveelheid te verwerken fruit en wijze van verwerken  is er een diversiteit aan verwerkingscapaciteit en in verschillende prijsklassen beschikbaar.

       

 

 En met het nodige vernuft en doe het zelf activiteit kun je ook ver komen getuige allerlei zelfbouwmolens en zelfbouwpersen. En dan zijn er nog filmpjes op youtube ter inspiratie.

Zelf malen en persen heeft als voordeel dat je na het malen de te persen fruitpulp een aantal uur tot een dag laat rusten voordat je begint met persen. Deze rustperiode biedt de mogelijkheid om aroma-, smaak- en geurstoffen vanuit de schil over te laten gaan in het al vrijgekomen sap in de pulp, waardoor het sap kleur krijgt en ook polyfenolen opneemt.

 

meer