Proeven

Het belangrijkste moment, na al de inspanningen, is het proeven van de cider. Hebben al de inspanningen van het cider maken, geleid tot die smaakvolle drank die je voor ogen had, toen de appels aan het plukken was? En belangrijk voor de verkoop is dat niet alleen jij, als cidermaker het een lekkere cider vindt, maar ook je toekomstige klanten de kleur, geur en smaak van je cider kunnen waarderen.

Hoe kun je cider het beste proeven?

Serveer de cider koel, met een temperatuur tussen 8 and 12 °C. Schenk de cider in een wijd glas om de zuurstof goed te laten mengen bij het uitschenken en zo de aroma's vrij te maken. in Spanje heeft men daar een speciale schenktechniek voor ontwikkeld.

  

De smaak van de cider is belangrijk, onafhankelijk van wanneer je de cider drinkt. 

Je kunt cider drinken als dorstlesser, als aperitief, ter begeleiding tijdens de maaltijd en verwerkt in gerechten.

  • Cider is een prima dorstlesser en daarmee een fruitig alternatief voor bier.
  • Cider is een elegante drank en kan prima als een bruisend aperitief geschonken worden, ook geschikt als basis voor mix in cocktails.
  • Cider is een prima begeleider van de maaltijd. Met name in combinatie met  allerlei gerechten, kaas en (op appel gebaseerde) desserts.
  • Cider kan ook goed worden verwerkt in gerechten.

Proeven

De smaak van je eigen cider leer je het beste waarderen door een vergelijking te maken met andere ciders. Iedere ambachtelijk gemaakte cider is uniek door de variatie in stappen in het proces van cider maken en de deskundigheid die daarbij in de loop van de tijd ontstaat. Als je een vergelijking wilt maken tussen verschillende ciders, kun je de volgende kenmerken van de cider proberen te waarderen en vervolgens tot een eind oordeel komen.

Voor het proeven zijn drie zintuigen van belang:

  • Het oog voor de kleur, helderheid en bruising;
  • De neus voor de aroma’s. Hierbij gaat het om de geurintensiteit en geurnuances, welke geurassociaties roept het op als je de stoffen die boven de cider hangen opsnuift. Daarbij is de ‘inslag’ van zuurstof van belang om de geurstoffen vrij te maken en op te vangen;
  • De mond, tenslotte, biedt de mogelijkheid om, via kleine slokjes, de smaak te ontdekken. Hierbij gaat het om mix van zoetheid, zuurheid en wrangheid die men proeft, maar ook de alcohol die men waarneemt. Is het een volle smaak en hoe lang blijft de smaak achter in de mond na het doorslikken.

Eindoordeel: De balans in kleur, geur en smaak vormt de totaal indruk die de cider maakt.

Zowel de geur als de smaak van ciders kan zich verder ontwikkelen tijdens het bewaren van een cider gedurende een aantal jaren.