Over deze website

De website is gemaakt in het kader van het project “Cidergeschiktheid van oude (Nederlandse) appelrassen’ dat is uitgevoerd in de periode 2012-2015. De website is een van de producten van het project.

Het idee voor het project komt voort uit de behoefte om het fruit van oude Nederlandse appelrassen, geteeld in hoogstamfruitboomgaarden, tot waarde te brengen. Sap persen uit appels en peren, het sap pasteuriseren en vervolgens verpakken om het langdurig te bewaren is een eerste stap geweest. Het vergisten van vers sap is eigenlijk een volgende stap tot waardevermeerdering van het fruit.

Cider maken kent geen traditie in Nederland, in tegenstelling tot de ons omringende landen als Duitsland (apfelwein), Belgie (cider), Frankrijk (cidre) en Verenigd koninkrijk (cider). Om de groeiende belangstelling voor cider in Nederland te ondersteunen, is deze website opgezet door Rob le Rutte. Hij beantwoordt in eerste instantie ook de vragen die worden gesteld via deze website. ook is er op Facebook een gesloten groep NLcider waarbinnen zich mensen hebben verenigd die het cider maken in Nederland willen bevorderen.